Tämä blogi kertoo tarinoita karhuista, puunveistosta ja tapahtumista ennen ja jälkeen Karhufestivaalin, jolloin Ilomantsissa nähtiin ensimmäinen Karhunveiston MM-kilpailu ja Suomen itäisin kulttuurifestivaali.

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Mistä kaikki alkoi



Puun taikaa Sutriosta Suomeen


”Kuin tuuli, kuin pyörre, me tulemme olemaan kaikkialla.” Davide Burgion sanat leijuvat ilmassa ja laskeutuvat hitaasti kuulijoidensa sydämiin. Kaikki tietävät, että jokin suuri on päättymässä. On kotiin lähdön aika. Viikko Sutriossa on ohi.

Burgion lisäksi hetken haikeus näkyy pöydän ääreen asettuneessa seurueessa. Italialaiset ja suomalaiset puunveistäjät ovat viikon aikana työskennelleet rinta rinnan puun äärellä. Puutaiteen tekoon on perehdytty ammattilaisten ohjauksessa. Vaara-Karjalan ja Keski-Suomen alueen kuuden ITE-taitelijan opintomatkan on mahdollistanut Maaseudun Sivistysliiton Puusta pitkään –hanke.

”Suomalaiset saivat uutta inspiraatiota ja uusia ideoita. Täällä he kasvoivat myös taiteilijoina. Sutrioon he toivat suomalaista puunveistoperinnettä, joka tulee aina olemaan esillä kaduilla. Siksi he eivät koskaan unohdu. Yhteistyömme on ollut antoisaa ja toivon sen jatkuvan pitkään”, sanoo Burgio, eurooppalaisen Olympus-yhdistyksen puheenjohtaja.

Olympuksen tavoitteena on edistää käsityökulttuuria ja nostaa puutaiteen arvostusta. Olympuksen jäseniksi valitut taiteilijat tietävät, että veistäminen ei ole vain taltan ja nuijan käyttöä, vaan kyseessä on paljon enemmän.

”Puu on maagista. Materiaalina se on lämmin ja luonnonmukainen. Jo puulla itsellään on oma historiansa ja elämänsä syntymästä kuolemaan. Siksi puunveisto vaatii tekijältään tunnetta ja erityistä herkkyyttä.”


Olympus-yhdistyksen Flavia Signoretto ja Davide Burgio
haluavat nostaa puutaiteen arvostusta.

Veistäjien ryhmästä tuli viikossa tiivis. Yhteinen kieli syntyi taltasta ja moottorisahasta, halusta päästä puun sieluun. Veistäjille mikään oksa tai pölkky ei ole vain puuta, sillä sen sisällä voi odottaa taideteos.  

”Yhdistyksemme päämääränä on se, että puunveisto otetaan huomioon taiteena, ei vain käsityönä. Puuveistokset ansaitsevat saman arvon kuin esimerkiksi kuvataide.  Haluamme, että puuta kunnioitetaan enemmän”, Burgio painottaa.

Pitkä puunveistoperinne näkyy heti Sutrion pieneen vuoristokylään noustessa. Patsaita pilkistelee siellä täällä. Useat ihmishahmot kertovat kylän historiasta. Ne näyttävät suuntaavat pelloille tai kirkkoon, tekevät kujilla puhdetöitä. Vieraan on välillä jäätävä hetkeksi seuraamaan, onko hahmo puuveistos vai sittenkin elävä ihminen.

Jo 24 vuoden ajan kylässä on järjestetty Magia del legno –tapahtuma, joka kokoaa syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina jopa 10 000 vierasta ihailemaan puun taikaa. Kilpaveistäjät ovat työstäneet teoksiaan valmiiksi viikon aikana. Heistä on tullut tähtiä ja tärkeä osa kylän elämää. Paikalliset ovat tuoneet veistäjille hedelmäteetä, kannustaneet voittajaveistoksen tekoon ja jopa lyöneet vetoa siitä, mitä veistos lopullisesti tulee esittämään.

Veistosten vielä vaaleaa pintaa viimeistellään vielä kun yleisö jo kiertää kaduilla arviomassa tuloksia, äänestämässä omaa voittajaehdokastaan ja ihastelemassa taitavien käsien tekemää taidetta.


Sutrion Magia del Legno-tapahtumassa esitellään monia
puunkäsittelytapoja. Perinne siirtyy sukupolvelta toiselle.

Markkinakaduilla myydään muun muassa puu- ja käsityötuotteita. Lähiseudun matkailukohteet esittäytyvät, tarjolla on tuoretta paikallista syötävää ja juotavaa. Omenamehun tuotantoketju on lyhyt: se puristetaan takapihan puista kerätyistä omenoista jalkakäytävän reunalla janoisten nautittavaksi.

Sutriossa puutaide on otettu osaksi elämää. Yhdessä yössä suuren kansanjuhlan kotisijaksi kasvavan pienen kylän tapahtumavalmisteluja oli seuraamassa myös Ilomantsin kunnan edustajia. Ensi elokuussa Pogostan pitäjässä pidettävään Karhu Mielessä – Bear in Mind  -tapahtumassa nähdään kaikuja Sutrion festivaalista. 

”Tarkoitus ei ole kopioida Sutrion tapahtumaa, vaan saatuja ideoita jatkojalostetaan Ilomantsiin. Tärkeää on paikallinen yhteistyö ja hyvin tehty taustatyö”, kunnan sivistysjohtaja Marjut Ahokas kertoo.

Universumin ensimmäinen karhunveiston maailmanmestaruuskilpailu käydään kahdessa sarjassa, 25 tunnin veistossa sekä pikakilpailuna. Veiston lisäksi Ilomantsissa nähdään ja kuullaan karhuteemainen kulttuurikattaus kunnan keskustaan kohoavassa festivaaliteltassa. 

”Karhu on Ilomantsin symboli. Siksi Karhufestivaali karhunveiston maailmanmestaruuskisoineen sopii kuntaamme mainiosti”, kunnanjohtaja Markku Lappalainen toteaa.

Vielä ei tiedetä, kuinka moni Keski-Suomen ja Vaara-Karjalan veistäjistä nähdään Ilomantsissa karhuveistoksen kimpussa. Varmaa on, että jokaiselle Sutrion kävijälle puu merkitsee nyt enemmän kuin ennen. Puun sieluun sukeltaneet hengenheimolaiset tuntevat varmasti tuulen tuoman kutsun lähteä veistämään Pogostalle elokuussa. Siellä puun sisällä odottaa karhu.   

Luovuus on pakko. Kunpa se olisi syttynyt jo 20-30 vuotta sitten,
toteaa lieksalainen Taisto Pehkonen.

Teksti ja kuvat: Anna-Maija Koskenlahti