Vuonna 2011 länsimaiset mediat olivat huolissaan Libyassa sijaitsevan Tripolin eläintarhan ruskeakarhuista sodan keskellä. Maaliskuussa 2014 CNN raportoi nallenkokoisesta sydänsurusta Etelä-Afrikassa: Johannesburgin eläintarhassa jääkarhu Wang oli ryhtynyt syömälakkoon. Se oli jäänyt leskeksi liki 30 vuotta GeeBee-lajitoverin kanssa kestäneen yhteiselon jälkeen, eikä meinannut kestää murhetta.
Itä-Afrikassa, Keniassa, elää puolestaan hirmuinen metsän peto, Nandi-karhu. Jos Nandiin törmää metsäpolulla, se halkaisee pääkallon ja popsii sieltä aivot! Lasten ja lastenmielisten onneksi Nandi on kuitenkin kryptidi Loch Nessin hirviön tapaan. Mutta entä jos Nandi ei olekaan aivan täyttä tarua?
Siitä ei näet ole kuin vaivaiset 124 vuotta, kun Afrikan viimeinen kotoperäinen karhu kuoli metsästäjän luotiin Marokossa, lähellä Tetuanin kaupunkia. Atlaskarhu, meidän ruskeakarhumme alalaji, taivalsi muinoin koko Afrikan maita ja mantuja kunnes Saharan aavikoituminen ajoi sen Välimeren rannoille, jossa se joutui ahtaalle. Ehkä Itä-Afrikan kertomaperinne vielä muistaa atlaskarhun Nandi-karhun hahmossa?
Karhu kiehtoo ja pelottaa
Karhu kiehtoo ja pelottaa ympäri Afrikkaa siinä missä meilläkin. Se kohoaa myös myyttiseksi hahmoksi meidän karhumme tapaan.
Länsi-Afrikassa, Beninissä, sijaitsee suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo. Tuhansien kilometrien säteellä ei ole ainoatakaan karhua, mutta yksi karhu katsoo joka yö eurooppalaisen perään siinä missä afrikkalaisenkin: Iso karhu valvoo meidän kaikkien unta tähtitaivaalta käsin.
Beninissä harjoitetaan maailman kuuluisinta luonnonuskontoa, vodouta (myös vodun tai voodoo). Vodoun silmin katsottuna eläinkunta on täynnä myyttistä merkitystä. Ja koska olen utelias uskontotieteilijä, näytin kerran Beninissä ollessani karhun kuvaa eräälle vodou-tietäjälle, herra Sunnuntaille, ja kysyin, mitä tulee mieleen.
”Legba!”, hän sanoi heti kuvan nähtyään.
Vodoussa Legba on kylänvartija, fallistinen patsas ja olento, jolla on myös kyky toimittaa viestejä tämän- ja tuonpuoleisen välillä. Samalla siihen liittyy jotain niin hirvittävää, että sitä pitää lähestyä kunnioittaen ja hiljaa. Se on kuin suomalaisten kaksinapainen suhtautuminen karhuun: tämä viestii voimaa, turvaa ja laatua logossa – toisaalta myös uhkaa vaikkapa Venäjä-diskurssissa.
Legba, kylänvartija voi toimittaa viestejä täältä tuonpuoleiseen. Hahmo on kuin karhu, jota kunnioitetaan ja myös kavahdetaan. Kuvaaja: Simo Määttä. |
Ajatus beniniläisestä karhutulkinnasta alkoi elää Villa Karossa ja Maaseudun sivistysliitossa viime vuonna. Ja hyvänen aika: pitäähän karhunveiston maailmanmestaruuskilpailuun saada osallistuja myös Afrikasta! Elokuisen Karhu-festarin kunniaksi nämä kaksi tahoa päättivät kutsua beniniläisen kuvanveistäjän osallistumaan karhunveistokilpailuun. Veistäjäksi valikoitui itseoppinut Florent Nagoba. Tervetuloa, Florent!
Beniniläinen kuvanveistäjä Florent Nagoba saapuu karhunveiston MM-kilpailuun Ilomantsiin elokuun lopulla. |
Mitä syntyy? Nähdään elokuussa Ilomantsissa!
Florent Nagoban teos vuodelta 2012. |
Teksti: Miikka Pörsti
Kuvat: Julia Autio
Benin?
10 000 000 asukkaan Benin (ent. Dahomey) sijaitsee Länsi-Afrikassa, Nigerian ja Togon välissä, Guineanlahden rannalla. Maan virallinen kieli ja lingua franca on siirtomaa-ajalta periytynyt ranska, jonka lisäksi maassa puhutaan yli 40 alkuperäiskieltä.
Maa tunnetaan yhtenä Afrikan rauhallisimpina maina, jossa valta on vaihtunut koko sen 54-vuotisen itsenäisen historian ajan aseettomasti. Benin muistetaan myös orjuuden historian yhtenä päänäyttämönä: maan läpi kulki miljoonia afrikkalaisia kuolemaan ja vankeuteen Atlantin yli Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan.
Villa Karo?
Villa Karo on Beniniin, Grand-Popon kylään, vuonna 2000 perustettu suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja residenssi. Kulttuuriyhteistyötä luomalla Villa Karo edistää suomalaisten Afrikka-tuntemusta sekä beniniläisen kulttuurin säilymistä.
Florent Nagoba?
Coovi Florent Nagoba (synt. 1962) on itseoppinut beniniläinen kuvanveistäjä. Nagoba on työskennellyt mm. vodouta ja kristinuskoa käsittelevien aiheiden parissa. Hänen töitään on esillä yksityisissä ja julkisissa tiloissa Beninissä ja mm. Ranskassa – elokuun jälkeen myös Ilomantsissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti