Tämä blogi kertoo tarinoita karhuista, puunveistosta ja tapahtumista ennen ja jälkeen Karhufestivaalin, jolloin Ilomantsissa nähtiin ensimmäinen Karhunveiston MM-kilpailu ja Suomen itäisin kulttuurifestivaali.

maanantai 18. elokuuta 2014

Kun puu ja veistäjä kohtaavat

Puuta sahaa loppukesän lämmössä tummat hiukset hulmuten mies, jonka karisma säteilee kauas. Venäläinen Kirill Bair hahmottelee Viron Tõrvan puunveistoviikolla pölkystä korkeaa korvaa, jonka pari on jo valmiina. 

Vaikka mies itse ei uskalla kuvailla veistäjän ja puun kohtaamista maagiseksi, myöntää hän työskentelyn tuntuvan symbioosilta puun, luonnon ja ihmisen välillä. 

Moskovan alueella asuva Bair on kouluttautunut koristeveistäjäksi ja arkkitehdiksi. Erityisesti maisema-arkkitehtuuriin ja tilataiteeseen erikoistunut Bair on yhteistyökumppaneineen toteuttanut sekä Venäjällä että Suomessa kookkaita teoksia muun muassa lumesta ja jäästä. 

– Puutaide ja kuvanveisto vaikuttavat vahvasti omiin töihini, Bair myöntää. 

Puun, luonnon ja veistäjän välille syntyy symbioosi.


Karhu on suloinen aihe


Ilomantsin karhunveiston MM-kilpailuun osallistuva Bair pitää kansainvälistä tapahtumaa mainiona ideana.

– Karhu on aiheena suloinen ja minulle hyvin tuttu jo kouluajoilta. Oppilaitoksessani valmistettiin Venäjällä erittäin tunnettuja puisia karhuleluja, joita myydään yhä tänäkin päivänä.  

Bairin mukaan karhunveiston MM-kilpailussa hyvin tärkeää on kilpailutyön idea.

– Nerokkaan ajatuksen lisäksi tarvitaan tietysti myös vahvaa ammattitaitoa. On hyvä, että MM-kilpailussa yleisö, joka ei välttämättä tunne puunveistoa, pääsee näkemään läheltä ammattilaiset työssään, Bair muistuttaa.

 Virolainen veistäjä Andreas Rattassep on saanut nähdä useita Bairin töitä.

– Kirillin töissä tarkoitus ja idea ovat lähtökohtana. Usein hänen työnsä ovat sellaisia, joissa katsoja voi olla osa kokonaisuutta. 



Bairin töissä katsoja voi usein olla mukana teoksessa. Megafoni houkuttelee huutamaan.

Niin tälläkin kertaa. Bairin työn suuresta megafonista voi huutaa kauempana kasvavien valtavien korvien suuntaan. Veistos sai yleisön kokeilemaan torveen huutamista ja kuiskaamista sekä kuuntelemaan korvien takaa torvesta kaikuvaa viestiä.  


Kirill Bair nähdään Ilomantsin karhunveiston MM-kilpailuissa.



Mikä sitten on Bairin oma viesti maailmalle huudettavaksi?

– Rauha. Se, että meidän puunveistäjien on mahdollista kokoontua yhteen maailmanmestaruuskilpailuihin tai muihin vastaaviin puunveistotapahtumiin tarkoittaa sitä, että asiat ovat hyvin.


Maaseudun Sivistysliiton kansainvälisen Puusta Pitkään – yhteistyöhankkeen puunveistäjiä ja käsityöläisiä oli mukana Viron Törvassa järjestetyillä Valgamaan puufestivaaleilla 4. – 10.8.2014.

Teksti ja kuvat Anna-Maija Koskenlahti

1 kommentti: